Emballage- en Palletindustrie Vereniging

Factsheets

De EPV heeft meerdere factsheets gemaakt die inzicht geven in de eigenschappen van hout, de keten van houten verpakkingen of de kracht van hout aantonen.

LCA Factsheet

Het belang om met duurzaam hout te werken werd door de Life Cycle Analysis (LCA) van pallets door het Nederlands Instituut voor Bouwbiologie en Ecologie (NIBE) bevestigd. Het onderzoek werd uitgevoerd vanaf de duurzame grondstof tot en met het gebruik en de verwerkingsfase (hergebruik, recycling, verbranding). Uit de LCA van het NIBE blijkt dat hergebruik een toenemende trend is (zowel door meermalig gebruik als door reparatie), meer dan 30% van de houten pallets wordt gerecycled, 0% wordt gedumpt als afval en ruim 65% wordt gebruikt voor energieterugwinning.

Kortweg, duurzame houten EUR/EPAL pallets zijn tot wel 15-25% minder milieubelastend ten opzichte van pallets van andere materialen. De aantoonbaarheid van de toevoer van duurzame grondstoffen is daarbij een essentieel onderdeel van de keten.

Het volledige rapport van het onderzoek is te raadplegen onder het ledennet.

Klik hier (*) om de factsheet "een vergelijking van de milieubelasting tussen de houten pallet en kunststof pallet" in pdf te openen.

Factsheet Schimmels en verkleuringen

Pallets kunnen last hebben van een blauwzwarte verkleuring, die zich langzaam uitbreidt over het hout. Dat geldt voor zowel gebruikte als gloednieuwe pallets. Hout is een natuurproduct dat onder invloed van weersomstandigheden verkleurt door schimmelvorming. Regelmatig krijgen wij hierover vragen van onze klanten. De meest gestelde vragen worden in deze factsheet beantwoord, waaronder "Tast stamblauw het hout aan?", "Kun je schimmelvorming voorkomen?" etc.

Klik hier om de factsheet "Schimmels en Verkleuringen" in pdf te openen.

Timmer aan minder klimaatverandering: Gebruik hout!

Dit boek beschrijft de milieuargumenten voor het gebruik van hout als één van de middelen in de strijd tegen klimaatverandering. Tegelijkertijd plaatst het de economische bijdrage van de industrie in de juiste context. Het boek is een uitgave van CEI-Bois, de Europese confederatie van de houtverwerkende industrie.

GRATIS download: het boek ‘Timmer aan minder klimaatverandering: Gebruik hout!’

De voordelen van hout

Wie maatschappelijk verantwoord wil ondernemen en duurzame kwaliteit zoekt, kiest voor houten pallets en verpakkingen. Hout is dé duurzame natuurlijke grondstof bij uitstek. Niet voor niets is 95% van alle pallets van hout.

Bekijk hier de 8 voordelen van hout.

Houten verpakkingen: Eindeloos sterk natuurlijk

Deze poster geeft de milieuvriendelijke kringloop van houten verpakkingen op een eenvoudige en grafische manier weer. In 6 stappen, elk voorzien van een duidelijke illustratie, laat de poster zien dat houten verpakkingen, zoals pallets en kisten, CO2-neutraal worden geproduceerd, langdurig kunnen worden gerecycled en uiteindelijk weer energie opleveren voor menselijke activiteit.

De kleurrijke poster kan onder andere worden opgehangen op goed zichtbare plekken van expeditieafdelingen, werkplaatsen, magazijnen en ontvangstruimtes.

De poster is hier als pdf te downloaden.
De poster kunt u tevens kosteloos bestellen bij het secretariaat.

Packaging From Nature / Natuurlijke Verpakkingen

De campagne "Packaging From Nature" van FEFPEB heeft meerdere factsheets voortgebracht die eveneens in het Nederlands zijn vertaald. Deze factsheets kunt u op deze EPV-website via deze link raadplegen