Emballage- en Palletindustrie Vereniging

Duurzaamheid

Er is geen betere industrie voor natuurbehoud dan de houtindustrie, omdat die de bossen duurzaam beheert en de kans geeft om weer aan te groeien.

Patrick Moore, milieuactivist en medeoprichter Greenpeace.

Chain of Custory-certificering

Er komt vanuit de maatschappij steeds meer vraag naar houten verpakkingen waarvan het gebruikte hout gegarandeerd uit een verantwoord beheerd bos afkomstig is. De Rijksoverheid neemt bij al haar aankopen duurzaamheid als zwaarwegend criterium mee. Bovendien vinden steeds meer multinationals maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) belangrijk en kiezen zij voor producten die gemaakt zijn van aantoonbaar duurzaam geproduceerd hout. Om het gebruik van aantoonbaar duurzaam hout te stimuleren, heeft de EPV voor CoC-certificering gekozen. De EPV-leden kunnen met het CoC-certificaat duidelijk aantonen duurzaam hout te hebben toegepast en zo eenvoudig aan de vraag van de opdrachtgever voldoen. Met dit duurzame en maatschappelijk verantwoorde initiatief loopt de EPV voorop in de branche; het aandeel gecertificeerd hout in pallets, industriële verpakkingen en kratten wordt hierdoor substantieel verhoogd.

Per 2013 zijn alle EPV-leden in het bezit van een Chain of Custody (CoC)-certificaat met het PEFC- en/of het FSC-houtkeurmerk.

Wat houdt de certificering in?

CoC-certificering betekent dat het hout of houtproduct gevolgd, gecontroleerd en geregistreerd wordt door alle stadia: van bos, via bewerking, handel en transport tot aan het eindproduct. Zo heeft de (eind)gebruiker de zekerheid dat de grondstof voor een product daadwerkelijk afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen. CoC-gecertificeerde bedrijven houden het gecertificeerde hout fysiek en administratief gescheiden van niet-gecertificeerd hout en worden daarop streng gecontroleerd door een onafhankelijke derde partij.

Belangrijke voorwaarden zijn onder andere dat duidelijk gedocumenteerd wordt op inkoopdocumenten, orders, pakbonnen en facturen, welke producten zijn ingekocht met certificaat en wat de hoeveelheid is. Daarbij wordt het CoC-nummer van het eigen (gecertificeerde) bedrijf vermeld. Er moet een overzicht zijn van de leveranciers die het hout met certificaat leveren. Verder moeten alle medewerkers in het bedrijf op de hoogte zijn van de CoC-certificering en de werkwijze die hierbij komt kijken.

Hoe krijgt een bedrijf een CoC-certificaat?

Voordat u uw bedrijf FSC of PEFC laat certificeren, raden wij u aan om de Chain of Custody standaard te lezen. De door u te volgen richtlijnen voor certificering zijn namelijk op deze standaard gebaseerd. De Nederlandse vertaling van de standaard en van de productclassificatie zijn terug te vinden op de websites van FSC en PEFC:

  • Klik hier voor de standaard van FSC
  • Klik hier voor de standaard van PEFC

Meer informatie over CoC-Certificering vindt u hier.

De EPV ondersteunt haar leden waar nodig bij het behalen van een CoC-Certificaat. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het EPV-secretariaat.