Emballage- en Palletindustrie Vereniging

Houtprijsindex

Hier vindt u de meest recente houtprijsindex.

Klik op de afbeelding om het te vergroten.

Achtergrond Verian (voorheen Kantar Public) -houtprijsindex

Op verzoek van de EPV houdt Verian een prijsindex bij voor de emballage- en palletindustrie. Deze index is in 2006 gestart door het CBS en wordt sinds 2022 verzorgd door Mantle Netherlands.

Het programma volgt de zogenaamde Laspeyres index, een algemeen geaccepteerde rekenmethode in de EU. Een groot aantal bedrijven in de branche levert elke maand gegevens aan over de inkoopprijzen van de houtsoorten die zij veelvuldig gebruiken bij de fabricage van houten pallets en emballage. Kantar Public vergelijkt deze prijzen met de prijzen van de voorafgaande maand en berekent de prijsontwikkeling. Deze maandelijkse prijsontwikkeling komt in een indexcijfer.

In de eerste jaren heeft het CBS de individuele bedrijfsgegevens over een periode van anderhalf jaar geanalyseerd en geconstateerd dat alle bedrijven, van groot tot klein, dezelfde trend laten zien. Daarom worden alle bedrijven gelijkwaardig meegenomen in de rekenmethodiek.

Houtsoorten
De houtsoorten waar de houtprijsindex zich op richt, zijn:

  • Scandinavisch hout 16x75 mm (KD) Sexta ongekort
  • Scandinavisch hout 22x100 mm (KD) Sexta ongekort
  • Oost-Europa/Baltische Staten 17x78x1200 mm
  • Boards 22 mm (KD)
  • 75x100 mm solid wood
  • OSB/3 15-18

FEFPEB Pallethout prijsindex

De FEFPEB pallethout prijsindex is een overzicht van prijsindexen uit vijf Europese landen. Een vergelijkbare houtmaat uit de indexen van Zweden, Duitsland, Nederland, Italiƫ en het Verenigd Koninkrijk is op hetzelfde basisjaar gesteld, om ze te kunnen vergelijken en om de prijsontwikkeling in Europa te tonen.
Grafiek van de FEFPEB Pallethout prijsindex.