Emballage- en Palletindustrie Vereniging

De Kracht van Hout

Betrouwbare grondstof

Hout is al eeuwenlang een betrouwbare grondstof voor het vervoer van allerlei producten. Alleen in Europa zijn al zo’n vier miljard houten pallets in omloop. In vrijwel elke sector worden zij ingezet in de distributieketen. Ook houten kisten of kratten voor de agrarische sector of exportverpakkingen voor zware machines die per boot of vliegtuig de wereld over gaan zijn niet weg te denken uit onze logistieke ketens. Door een speciale hittebehandeling in droogkamers kunnen houten verpakkingen veilig over de hele wereld worden vervoerd.

Circulair en CO₂-neutraal

Maar de werkelijke kracht van houten verpakkingen is dit: houten pallets en verpakkingen kunnen vele malen worden hergebruikt, gerepareerd en gerecycled. Pallets, kisten en kratten worden ingezet in het logistieke proces, teruggehaald en opnieuw ingezet. Zijn onderdelen kapot, dan worden zij gerepareerd. Zo kan de lifecycle van een pallet of kist vele jaren worden verlengd. Onbruikbare of niet te herstellen onderdelen worden bovendien gerecycled en tot nieuwe producten, zoals spaanplaat of bodembedekkers verwerkt. Al die tijd houdt hout het opgeslagen CO₂ vast. Pas bij energetische terugwinning komt die CO₂ weer vrij. Er is dus sprake van een circulaire en CO₂-neutrale kringloop. 1 m³ hout bespaart 0,8 ton CO2 ten opzichte van alternatieve materialen, zoals kunststof. Er bestaat geen grondstof die dezelfde kwalificaties heeft.

PEFC en FSC

Het gebruik van houten pallets en verpakkingen die op een verantwoorde manier zijn geproduceerd, helpt om ons klimaat te beschermen en draagt bij aan de reputatie van uw bedrijf op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen. De EPV-leden werken aan een duurzame houtketen. Zij zijn allemaal Chain of Custody gecertificeerd met het PEFC- of FSC-keurmerk. De vele voordelen van hout vormen de basis voor onze communicatiestrategie, die de titel ‘De Kracht van Hout’ heeft gekregen.
De PR-commissie van de EPV heeft verschillende communicatie-uitingen beschikbaar om deze boodschap duidelijk over te brengen: Deze specifieke communicatiemiddelen kunnen leden gratis downloaden in het ledendeel.

Promotieboekje 'De kracht van Hout'

Om het gebruik van houten verpakkingen op te stuwen in de vaart der volkeren heeft EPV een promotieboekje uitgebracht waarin de voordelen van hout ten opzichte van kunststof nog eens duidelijk op een rijtje worden gezet.

In ‘De Kracht van Hout’ wordt hout als oneindige en duurzame grondstof gepromoot en worden vooroordelen over hout weggenomen.

Klik hier om het promotieboekje ‘De Kracht van Hout’ in te zien.

Leden kunnen het boekje gratis aanvragen door een e-mail te sturen naar: info@epv.nl