8 aug 2019

Zelfs houtstof krijgt nieuwe functie als kattenbakkorrel

Houten verpakkingen gaan lang mee. Maar zelfs als ze niet meer kunnen worden gerepareerd en opnieuw ingezet, is hout een dankbare grondstof om te recyclen. In deze rubriek laten we producten zien gemaakt van gerecycled hout.

Allspan in Haulerwijk verwerkt al meer dan veertig jaar resthout uit de houtindustrie tot strooiselproducten voor stallen en boxen van grote en kleine dieren. ‘Onze houtkrullen en het zaagsel zijn bijna uitsluitend afkomstig van FSC en PEFC-gecertificeerd hout. We willen duurzaamheid vanaf de boom tot de eindgebruiker’, zegt directeur Rudy Luders.

Die houtkrullen worden rechtstreeks opgehaald bij de producenten. Daar staan opleggers, zogenaamde ‘walking floors’, aangesloten op de schaafmachines. Het gesloten systeem blaast de houtkrullen de oplegger in. Is de wagen vol, dan krijgt Allspan een melding en wordt er gewisseld. De opleggers worden vervolgens in de fabriek gelost en de krullen gefilterd, ontstoft en gedroogd. ‘Het hout mag een maximaal vochtgehalte hebben van 12%, anders krijgen we condens in de verpakking. De houtkrullen worden speciaal gedroogd zodat de vochtopname optimaal is en de dieren in een droge stal liggen en staan. Dat is echt een vereiste.’ Is al het hout geschikt? ‘Nee, het moet wel wit zijn, het meeste is vurenhout. En het komt rechtstreeks uit de productie. Kapotte pallets bijvoorbeeld verwerken wij niet. Daar zit een te groot risico aan op spijkers en vervuiling.’ De klassieke krul, zoals Allspan hem noemt, wordt gebruikt voor paardenboxen over de hele wereld. ‘Allspan heeft daar een naam in opgebouwd tot Japan aan toe’, vertelt Luders. ‘Ons assortiment is gericht op comfort en hygiëne. Meer hygiëne in het strooiselbed zorgt voor besparingen en voor betere prestaties van de dieren die erin liggen.’ Innovatie is dan ook belangrijk. Zo introduceerden Allspan voor de veeteelt een product als Allspan +Ökosan, met een hoge Ph-waarde, waardoor extra hygiëne wordt toegevoegd in het ligbed voor de spenen van melkkoeien. ‘Zo zijn we niet alleen duurzaam bezig met onze grondstof hout, maar ook met dierenwelzijn.’

Krullen en zaagsel worden in de agrarische sector ook gebruikt als bodembedekker en ligbed in varkensstallen, kippenrennen en tijdens het transport van dieren. ‘En verder vind je onze producten in de dierenwinkel, speciaal voor kleine knaagdieren en de kattenbak.’ Zaagsel en stof dat overblijft na filtering van de houtkrullen wordt verwerkt tot kattenbakkorrels en houtpellets voor verbranding in houtkachels. Zo heeft zelfs stof een nieuwe functie in de circulaire houtketen. Allspan heeft naast haar vestiging in Haulerwijk, ook zeven fabrieken in Duitsland.

www.allspan.de/nl